Thursday, February 26, 2009

tom yam * sambal ikan PROF EAZY

malam ni teringin nak makan tomyam.so blek jew dari keje.setelah meredah hujan yang lebatnye merahmati bumi MELAKA terchenta, ako teros bukak fridge n carik bahan-bahan nk memasak.luckly, ade sotong,udang n fishball.vege plak juz ade carrot n cendawan jew.serai pown ade gak.kire ok la untuk memasak malam ni.



ade gaye prof chef tak?

INILAH HASILNYE.JENG3


terer tak ako masak?hehe.takla.ni la tomyam EAZY


*nampak jew pucat,tapy gambar ako tak edit,yg atas tu sure2 diowang edit b4 post kan?(ayat memihak kepada masakan sendiri tu.selaen dari tu.ako masak gak sambal ikan.nyummy!abes diet ako sebulan.fuhhhh.

dan cara-cara memasak TOM YAM BERLARI KE LANGIT ialah :
1. Masukkan air ke dalam periuk mengikut sukatan anda dan biarkan mendidih
2. Masukkan serai yang dititik, biarkan sementara
3. Masukkan pes adabi dan daun limau purut yang dimayang halus. ez jugak tambah sesudu pes tomyam PEACE BRAND(beli jew kat tesco pown ade jual)
4. Masukkan carrot dan vege2 laen yang korang suke, jgn lupe fishball or chic ball tu
5. Masukkan pula cendawan, sotong dan udang(sotong dan udang ez rebus di periuk berasingan sebab tak nak rase tomyam kurang masamnye.
6. Biarkan mendidih, perah limau kasturi dan tutup api.(jangan cpt sangat masuk udang,nnti dye kering n tak sedap bile dimakan)
7. Hidangkan panas-panas dan patahkan cili padi jika suka.

SAMBAL IKAN BERENANG KE MUARA pulak ez wat cam sambal biase tapi make sure tumis cili kisar sampay garing n boh sos tiram n tomato puree sket.barula msam2 manis.

*last but not least.selamat mencuba(memasak itu fun!)

9 comments:

KhaLifah feDi said...

wah ade bakat nie jd chef nie ez..

emm sape lah yg lucky jd hubby ez kan..hehee..mesti kenyang giler sbb ez pndi masak nie.emm..

lalala.*kf tunggu n3 sambal tempe taw..*

psst: pergi kursus induksi ea..emm take care cik ez..jgn lupe blog nyer..mesti kf boring nnti emm xpelah kf tunggu ea..

eazy said...

haha.gemokla cik rabbit kite nnty ye.ari2 ez masakkan dye.ngehehe

*nnty ez updated kat sane kalu sempat*

KhaLifah feDi said...

emm jgn ssh2 lah ez..ea..emm wah bawu kf prsn lame nyer kursus..11 hari ea..emm..take care ea..

ti boleh ar citer kat blog psl kursus tue ea..
kf kn skunk dh jd p'omel ttp dblog ezkn hehehe....

psst: lagu munajat cinta tu dr group the rock feat ahmad dhani ok..ti try ar tgk klip video kat blog kf ea..

ok cmt mlm..dh2 pg rest2 ea penat kn..

Miss Hazzy said...

cam masuk kelas masak memasak lak gayanya...ngeh3

dh muleh jdi mini atif ar neyh...

cayalah....

eazy said...

kuang kuang kuang.saje share ngan kawan2.

*camne nk jd mini kalau orang tak dtg minang.haha

Miss Hazzy said...

surat tu ke?

amek ar...

wa wa weeeeee

eazy said...

orait sayang.tenkiu so much

Mrs LVoe said...

amboi mcm class memasak la dik.. sweet ur face. manis

salam pkenalan

eazy said...

hehe.saje jew.kongsi minat kak.

salam perkenalan jugak