Friday, May 22, 2009

kerjayaku sebagai seorang setiausaha

entry ni agak panjang.jgn bosan.

tibe-tibe rase syok plak nk menceritakan kisah dan pengalaman ako jady seorang PA ni.orang baru blek kursus le katekan.bersemangat ni.haha.sebenarnye ako minat nk tulis pasal ni sbb jenguk satu blog senior ako yang menulis pasal ni.http://syamilia.blogspot.com/so ako pown curik idea dye(dengan izin)dan postkan entry pasal ni.sape yg da bace kat page kak mimi.bace kat page eazy plak eh.
tak pernah terlintas pown ako bile da besar ni jady PA.klu dulu mase skola rendah or tadika.mesty ako tulis kat kad hijau/biru tu.cita cita ako ade 3;doktor-pensyarah-arkitek.tapy tu mase kecik2 la.ako tatawu plak susah nk jadi sume mende di atas tu.sebabkan ako ni pemalasss sgt.so result SPM pown cukup2 mkn jew.

POLITEKNIK TUANKU SIRAJUDDIN-tempat bermula segalanya.ako dipilih masuk ke kelas DSK A.tak bermaksud A tu pandai.tapy ako pown ta tawu.pilih ikot nombor pendaftaran kowt.hmm.subjek yg diajar utk kos ni byk kepada OFFICE MANAGEMENT dan cara utk bekerja dan mematangkan diri kerana bila disebut kerjaya SETIAUSAHA terlalu byk yang buruk dari yang baik dari fikiran orang.

cariklah ako klu terer!

kami mmg tak disukai ramai student perempuan khususnya kerana diorang pk yang kami ni pg klas utk melawa dan bukan study.yela,kos ni berkehendakkan kami berhias ke kelas dan wajib pkay high heel sekurang2nya 2 inci(ako pakay 3 inci.sbb ako pendek.haha)klu orang tanye ako?lagy la ramay ta suke kowt.sbb perwatakan ako kan macam laen sket!haha.ako suke mekap!tapy ako tak kesah org laen nk cakap ape.haha.

okay.subjek yg paling mencabar dan beri byk kelebihan kepada kami ialah.shorthand dan trengkas.sgt susah nk blaja mase baru2 masuk dulu.penuh dinding bilik ako tampal mende ni.sem 1 ako cukup2 makan n sem 2 ako kena dok dpn sbb ako ta pandai.tanxx shila cuz tolong ako.ako cemerlang sem 2 okay!wah.shorthand dan trengkas adalah dictation atau gurisan dlm bi dan bm.tanx to puan amelia hakimi dan puan sabtuyah marjiri kerana ilmu yang dicurahkan



grooming!subjek paling best n semestinya ramai yang sgt berminat dgn subjek ini.wah2.siap bukak kelas mengandam kat bilik piah dulu.ingat tak hazzy?ako paling suke mekapkan orang.haha



n typing.speed typing.tyme subject ni,hanye mesin taip yg akan berbnyi,sume diam dan mate ke kanan.badan tegak dan kuku haruslah pendek.en. taher.satu2 nya pensyarah lelaki dlm kos ni.purata kederasan 60 psm/wpm.bile pk balek mcam tak caye leh taip dgn kederasan itu.

dan sekarang.ako juga telah bekerja.tempat pertama di USM, Penang dan sekarang di MELAKA..seperti jugak kawan2 dan senior ku yang laen.kak mimi,hazzy,azlina,wani,has dan ramay lagi.eazy sgt rindukan kenangan kite.semoga kite jady PA yang berfungsi utk ketua jabatan dan dpt memberikan perkhidmatan sebaek mungkin.insyallah...ingat bos tu bukan orang utk digeruni atau ditakuti.tapy utk dipatuhi dan dihormati.


sekian..
*wah profesional nya ako!

8 comments:

Miss Hazzy said...

ta penah terpikir nak amek course ni, my first choice would b senibina.tapi spm pun kantoi...haha

then my cousin asked me to choose this course. in the end berbaloi jugak, w/pun cita-cita nak jadi arkitek tak tercapai.ahaks.

eventhou i failed, but i woke up and pushed myself harder to achieve wat i want...

DSK rock!!!

eazy said...

hazzy; btol2.
mcm amy search cakap;
berbaloi-baloi.

Syamilia said...

pasni amik degree jadi doktor lak...hehe

ezaura said...

eazy...
rindu kt dak kls...
sori..iza tak de blog tp iza sllu ikt blog eazy n hazzy...
kte tak mao ke wt reunion utk dak kls kte ea???
nk gak kte enjoy n wt gmpk mcm dlm kls dlu... :D

wisadunkie said...

ko front line second from left kn????kn???hehehehe...anyways...best jd PA nmpak...huhuhu...rekomen aku kat bos ko bleh???hahahha

anakcikmad said...

waaaah
macam best je...
shorthand + trengkas + typing laju tu mmg demanded by market kan skrg...
ada jgk clasmate dgree yg dulu amik offce mgt...
salute abis...
mmg typo ah!laju cam apa...haha

anyway~
xpe...pasni suh anak2 sambung cita2 dulu2~haha

eazy said...

kak mimi;boleh.jadi doktor dlm mimpi jew la.hehe

ezaura;wah.first tyme nmpk ko komen kat sini.watla blog.leh kite bergosip slalu.hehe.reunion?nnti suruh azlina bincangkan k.

syamil;wah.pandai ko carik mane ako eh.

lizi;yup.susa nk carik orang yg bleh wat shorthand n trengkas skunk.sbb uitm da buang modul tu.suggest kos ni utk sape2 yg berminat.sgt best
lizi;

Cik AniS GalaxY said...

anis ambik kursus shothand mase lps SPM gile punya ssh
lst2 study dgn mak jer..
nsb ader mak PA kan.
maka now anis blh keje PA, kerani, & everything..hehe.
ez kene duk umah la lps nie..hehe